Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










106 
AYAZDA BİR YÜREK
        Sinema


Esin ÇAKIR    
  Yayın Tarihi: 11.5.2012    

AYAZDA BİR YÜREK

Bundan tam 20 yıl önce o zamanlar henüz uluslararası olmamış ''İstanbul Film Festivali''nde, Fransız sinemasına burun kıvırdığımız bir dönemdi.

Ve bu filmi izledik. Filmden çıktığımızda allak bullaktık. Arkadaşımla bir kafeye gidip uzun uzun üzerinde konuştuğumuzu hatırlıyorum.

Geçenlerde D&R'da ucuz filmler standında DVD'sini görünce üzerine atılıp öyle bir hararetle kapmışım ki Orhan şaşkın şaşkın bakakaldı ne oluyorum diye.

1992 yapımı film, ünlü Fransız yönetmeni Claude Sautet tarafından ömrünün son demlerinde çevirdiği bir aşk filmi klasiği.

Önceden izleyipte beğendiğim filmleri yeniden izlediğim her seferinde ciddi hayal kırıklıkları yaşarım. O yüzden en son Üç renk: Mavi 'den sonra bu huyumu terk etmişliğim vardı.




Yine de aradan geçen 20 yılın hatırına, acaba filmin etkileyici özelliğinde bir azalma var mı diyerek merakıma yenildim.

Oturdum 105 dakikalık filmi yeniden soluksuz izledim. Ve yine Daniel Auteuil'i boğazlayasım geldi. Tamam dedim, yaşasın etkisini hiç yitirmemiş.

Güzeller güzeli Emmanuelle Beart'ı kahreden, aşk acısından çılgına çeviren bu ruhsuz adamı bu kadar iyi resmeden Auteuil'e bir kez daha şapka çıkarttım.




Filmin hüzünlü atmosferine müziğin de katkısı büyük. Ravel'i çalarmış gibi görünen E.Beart bu işi çok profesyonelce yapıyor. Müziğin ruhumuzu sarıp sarmalayan derin hüznü de konunun başarıya ulaşmasında büyük pay sahibi.

Film 1992 Venedik Film Festivali'nde Claude Sautet Fibresci Ödülü ve Gümüş Aslan Ödülü kazandı. 93'te Avrupa Film Ödülleri'nde Daniel Auteuil En İyi Erkek Oyuncu Ödülü aldı. Yine 93 yılı Cesar Ödülleri'ne dokuz dalda aday gösterildi. Claude Sautet en iyi yönetmen ve André Dussollier en iyi yardımcı erkek oyuncu Cesar'ını aldı.

Yani basit bir aşk öyküsünü inandırıcı ve çekici hale getiren 70'lerindeki yönetmenimizin bu çabasının sonuçları ziyadesiyle ödüllendirilmiş durumda.




Emmanuelle Beart'ın başdöndürücü örselenmiş güzelliği ve D.Auteuil'in suratsız Fransız soğukluğu filme hayat veren yegane ögeler.

Ve gerçek başarının ardında yatan sır da her zaman kimyanın tutmasıdır. Buradaki bileşim ise son derece başarılıdır.


Esin ÇAKIR



Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    4205   


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.


Esin ÇAKIR yazıları
Sinema

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com