Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










703 
MAVİ YASEMİNİN ÇEKİCİLİĞİ
        Sinema


Esin ÇAKIR    
  Yayın Tarihi: 16.1.2014    

MAVİ YASEMİNİN ÇEKİCİLİĞİ

Woddy Allen geveze bir yönetmendir. Kendi oynadığı filmlerinde konuşur, konuşur, konuşur... Şimdilerde ise yönetmen olarak, kendisi oynamasa da karakterlerini konuşturup duruyor.

1935 doğumlu Allen'ın bu yaşta hala film çekiyor olması ve hatta ilk dönemlerine nazaran çok daha iyi filmlere imza atması takdire şayan bir durum. Vicky Cristina Barcelona ile başlayan değişim ve iyiye doğru gelişim performansını merakla takip ediyorum. Ancak kendisinin de her fırsatta belirttiği üzere New York bağımlılığının odak noktası olan önceki dönem filmlerinin hiçte hastası değilim ve benim 7. sanat anlayışıma da ters düştüğüne inanıyorum. Sinema eğer görsellik üzerine kurulu bir alegori ise fazla söze ne hacet... Sessiz ve derinlikli olsun lütfen...




En son filmi ''BLUE JASMINE''i geçte olsa izleme şerefine nail oldum.
Maalesef Bursa yüz vermediğinden, sinemalar teenager filmlerinden daha fazla para kazandıklarından gerçek sinemaseverler bekleye bekleye bir hal oluyorlar ki sonrasında son derece kötü bir çeviriyle internet üzerinden izlemeye razı oluyorlar. Ne acı...

2013'ün hevesle beklediğim ender filmlerinden biriydi B.Jasmine.
Özellikle Cate Blanchette'in yerlere göklere sığdırılamayan performansını acayip merak etmiştim.

Evet söylemeliyimki Cate olmasa bu film son derece sıradan ve sıkıcı olabilirmiş ki onun göz kamaştıran oyunuyla uçurumun kenarından dönülmüş sanki. Açıkçası C.Blanchette, önceki filmleri ile aramda pek sempatik bağlar kurulmadığından dolayı es geçtiğim, uzak durduğum bir oyuncu olmuştur. Burada ise sanki W.Allen onu kanatlandırmak için bu rolü yazmış gibi hakettiği yere ulaşmış sonunda.






Zaten 2014 Kadın Oyuncu Oscar'ını da alacakmış gibi duruyor. Genelde de pek yanılmıyorlar.

Konusu kısaca; Çok zengin olan üçkağıtçı kocası tarafından hem şımartılan hem de aldatılan, ismi bile sahte olan Jasmine pırıltılı ve sosyetik yaşamında yaşayıp giderken, aldatıldığını öğrenince kadınların şerrinden korkulur misali kocası Hal'i FBI'a ihbar eder.
Her şeyini kaybeden J., çareyi üvey kızkardeşinin yanına sığınmakta bulur. İçinde bulunduğu depresyonu ve bir türlü uyum sağlayamadığı bu yeni yaşam tarzını alkol ve haplarla katlanılır kılmaya çalışırsa da kafayı epeyce bozmuş durumdadır.

W. Allen başrolü vererek sinema tarihinde yer alacak bir Blue Jasmine karakteri yaratmış C.Blanchette ile. Ve 78 yaşındaki duayen yönetmenimiz sanki yeni yeni ısınıyormuşçasına gitgide daha iyi işlere imza atıyor.

O zaman çok yaşasın Woddy Allen...




Esin ÇAKIR



Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    2632   


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.


Esin ÇAKIR yazıları
Sinema

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com