Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










1569 
Gülriz SURURİ
        Portreler


  Yayın Tarihi: 9.7.2009    

Gülriz SURURİ

1929 doğumlu tiyatro oyuncusu. Annesi: İlk Türk primadonnası Suzan Lûtfullah Sururi…

Babası: İlk operet kurucularımızdan Lûtfullah Sururi…

Amcaları: Yusuf, Celal, Ali Sururi. İlk operet tiyatrosu oyuncu ve yazarları…
Büyük ustaların yanında çıraklık etti. Kendisi bu döneme çok değer veriyor, “Tiyatroyu Muhsin Ertuğrul’dan öğrendim, sahne rahatlığını Muammer Karaca’dan, şöhreti Haldun Dormen’de buldum, Engin Cezzar çok yönlü oyunculuğumu ortaya çıkardı, Haldun Taner ve Güngör Dilmen’in seçkin bir oyuncu olmamda rolleri büyük” diyor.
Kendi web sitesinde bugüne dair şöyle diyor:
''Vahim sonuçlar doğuracak olan ‘sizinkiler-bizimkiler’ anlayışına bir son vermek için, hepimiz anlayış ve sabırla yakın çevremizdeki kandırılmışları, aldatılmışları Cumhuriyet’imize yeniden kazandırmak için çaba göstermeliyiz.

Şimdi zaman, kandırılmışları caydırma zamanı.

Üç dört yıl içinde ülkemizin dört bir yanında değişik yaşlarda tesettürlü kadınlar görmeye başladık. Birden çoğaldılar. Demek ki kimi 30’unda, kimi 60’ında, kimi de 15’inde kapanmaya karar verdi(!). Ama bu kapanış inançla bile olsa, sanki bir moda gibi, son birkaç yıl içinde gözle görülür hale geldi.

Kapandıkları gibi açılacaklarına inanıyorum. Gerçeği görmeye başladıkça, onlar da örtülerini açıp özgürlük rüzgârında saçlarını savuracaklar.

Zaman, bu genç kızlarımızı özgürlüğe döndürmek için çaba harcama zamanı…

15 Mayıs 2007





İlk kez 1942'de İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü'nde sahneye çıktı. 1955'te Muammer Karaca Topluluğu'nda oynamaya başladı. 1960'ta Dormen Tiyatrosu'na geçti. 1961'de, bu toplulukta sahnelenen Sokak Kızı İrma'daki rolüyle en iyi kadın oyuncu olarak İlhan İskender Ödülü'nü kazandı. 1962'de Engin Cezzar'la Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu'nu kurdu. 1966'da "Teneke" oyunundaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü bir kez daha kazandı. Aynı yıl Türk Kadınlar Birliği'nce Yılın Kadını seçildi. 1971'de Hint kumaşı'ndaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü üçüncü kez kazandı. 1979-1980 mevsiminde Mehmet Akan'la birlikte, topluluğun o güne dek sahnelediği oyunlardan Uzun İnce Bir Yol adlı bir derleme yaptı ve gösteriminde oynadı. 1982-1983 Kaldırım Serçesi adlı müzik oyunundaki Edith Piaf yorumuyla Avni Dilligil En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü, İzmir Gazeteciler Derneği'nin Altan Artemis Ödülü'nü ve Milliyet Gazetesi'nin 1983 Süperstar Tiyatro Oyuncusu Ödülü'nü kazandı. Yumuşak oyunculuğuyla, dramdan güldürüye ve müzikli oyuna dek her çeşit eserde başarılı tipler çizen Sururi, oyunculuğunun dışında Türk tiyatrosuna yönetici olarak da katkıda bulundu. 1990'lı yılların ilk ve unutulmaz yemek programı A La Luna isimli programında sunucuydu.

Kitapları:
Kıldan ince kılıçtan keskince (anı)
Bir an gelir (anı)
Girmediğim sokaklarda (öykü)
Seni seviyorum(roman)
Biz kadınlar(yazılar)
Gülriz'in mutfağından (yemek)



Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    3142   


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.


MudanyaMudanya.com yazıları
Portreler

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com