Pamukkale Nodus 2009 cabernet savignon: İnternet aracılığı ile elimize ulaşan 764 numaralı şişe sadece 2700 adet üretilen Pamukkale Şarapçılık'ın Denizli Güney ilçesi Orta Çeşme Köyü Kocagöl mevkiisindeki 750 mt. rakımlı killi ve kireçli toprak yapısı ile dikkati çeken coğrafyanın çok özel butik üretimlerinden biri ile karşı karşıyayız.
Dünyanın en asil üzümlerinden biri olan ve her coğrafyaya mükemmel uyum sağlayan cabernet savignon üzümü, ilginç bir şekilde kendi karakteristik yapısını yetiştiği toprağa muhteşem uyum yeteneği ile çok farklı ve etkileyici şaraplar vermesiyle tanınır.
Nodus örneğinde de gördüğümüz gibi bir sıcak iklim coğrafyasında 750 mt. gibi hafif karasal özellikler cabernet üzümünü çok canlı ve güçlü etkilemiş. Bu karasal iklim sayesinde uzun süredir özlediğimiz ve birçok güçlü ve pahalı Türk şaraplarının maalesef dayandıkları yüksek alkol teması bu şarapta kırılmış.
Henüz içim için en az 2-3 yıla ihtiyaç duyan bu nadide örnek, yüksek asiditesi, kapalı burnu, kompleks yapısı ve güçlü tanenleri ile önümüzdeki yıllarda zirveye aday şarapların başında geliyor.
Çok yerinde hafif hissedilen meşe fıçı şarabı gölgelemiyor. Sayın Güner ailesini bu üretimlerinde, 900 serisindeki atılımlarının altında kalmadıkları için kutluyorum. Pamukkale Şarapçılık'ın bu yenilikçi ve cesur girişimleri umarım bütün butik şarap üreticilerine örnek olur.
Pamukkale'nin klasik 900 serisinde kullanmış olduğu omuzlu gövde şişe tasarımı ve özellikle sade ve beyaz etiketindeki zarafet ayrıca övgüye değer. Diğer üç şarapları olan Shiraz, Merlot-cab. Frank ve Chardonnay tadımlarını da heyecanla bekliyorum.
Değerli Gusto okuyucuları bu şaraplara dikkatinizi çekmek istiyorum. En başta söylediğimi tekrar yineliyorum: Türk şarapçılığında özlediğimiz denge galiba yavaş yavaş oluşmaya başlıyor.