Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










12 
SAN JORDI GÜNÜ
        Yazilar


Esin ÇAKIR    
  Yayın Tarihi: 3.5.2011    

SAN JORDI GÜNÜ

Barcelona'da yaşayan Katalanların bizim 23 Nisan bayramımıza denk gelen günde kutladıkları çok şık, çok hoş, içaçıcı, darısı başımıza dedirten bir günleri var. ''SAN JORDİ'' günü...

Gezimizin bu günü de içermesi hoş bir sürpriz oldu bizim için. Cumartesi gününe denk gelmesi sebebiyle yerli ve yabancı turistler Barcelona'ya adeta akın etmişler, dolayısıyla yer gök insan kaynıyordu.

Bu günün özelliği bayanların erkeklere kitap, erkeklerin de bayanlara kırmızı bir gül hediye etmesi.

Efsaneye göre Katalonya'nın bir köyüne saldırıp orada tehdit oluşturan korkunç bir ejderha vardır. Canavarı sakinleştirmek için köy sakinleri önce hayvanlarını kurban eder. Bir süre sonra hayvanlar yetersiz gelir. Canavar insanları kurban olarak ister.

Sıra kralın kızına gelince kahraman Şövalye Jordi ejderhaya savaş ilan eder. Kavganın sonunda mızrağı ile onu deldiğinde fışkıran kan, kırmızı bir gül şeklini alır. Dolayısıyla kırmızı gül verme adeti bu efsaneye dayanır. Kitap vermek nereden çıkmış bilemeyiz ama bir tahmin yürütmek gerekirse, gülün karşılığında verilebilecek en akılcı şey olduğunu söyleyebiliriz.

Bu güzel bahar gününde Barcelona'nın ana caddelerinde, özellikle uzunluğu 2,1 kilometre olan, bizim İstiklal caddemize tekabül eden ama genişliği daha fazla olan ''Las Ramblas''da tam bir şenlik havası hakimdi.

Her ülkeden, dinden, milletten rengarenk insanlar yol boyunca hem alışveriş ediyor, hem de eğleniyorlardı.

Cadde boyunca sağlı sollu kitap tezgahları, kırmızı gül stantları, çeşitli müzisyenler sıralanmış olup bu keyifli insan kalabalığını yararak zar zor ilerleyip bu festivale dahil olmaya çalıştık. Çok hoş bir görsel şölen ve kültürel bir aktivite olduğuna karar verdik. Kitap tezgahlarının bazılarında ilk basımlar, çoğunluğunda ise ikinci el kitaplar yer alıyordu. Bazılarında da yazarlar kendi kitaplarını imzalıyorlardı. Bayanların çoğunluğunun elinde kırmızı gonca güller vardı.

Müzisyenlerde her köşe başında müzik aletlerini çalarak hem para kazanıyorlar, hem de festivale ayrı bir renk katıyorlardı.

Biz de iki bayan olarak kırmızı güllerimizi bir gece önceden almıştık, karşılığında da beylere birer ''The Best 100 Tapa's'' kitabı hediye ettik...

Ülkemizde böyle bir efsanemiz yok, ancak kitap hediye etmek için herhangi bir sebep yaratılıp, okumaya teşvik amaçlı bir şenlik planlanabilir. Dolayısıyla da okumaktan nefret eden Türk Gençliği'ne anlamlı bir armağan olur...


Esin ÇAKIR









   3791   



  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com