Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










3089 
Bursa kestanesi
        Yazilar


Nurdan ÇAKIR TEZGIN    
  Yayın Tarihi: 15.11.2011    

Bursa kestanesi

Var mıdır bunca lezzetlisi başka diyarlarda? Kestane ağaçlarının dallarına illa ki Uludağ'ın nefesi üflenmiş olacak! Yıllar önce Adana'dayken köşe başlarında kestane kebap satanlardan kestane satın almaya kalkınca, satıcı "hakiki Bursa kestanesi abla" demişti. Çocukluğumun soba üstü kestaneleri aklıma gelmiş, o vakit burnumun direği sızlamıştı... Bozdağ, Ödemiş taraflarının kestanesi de fena değil ama diyorum ya illa ki Uludağ'ın eteklerinden olacak!

Henüz 12, 13 yaşlarımdayken Necatibey Kız Meslek Lisesi'nin ortaokulundaki yemek dersimin konusu geldi aklıma; Kestane püresi yapmıştım derste. Yemek yapma sırası bana geldiğinde şansıma o denk gelmişti. Malzemelerimizi bir gün önce satın alır, tastamam girerdik yemek atölyesine. Pişirdiğimiz yemekten biraz öğretmenimiz Şadiye hanıma not için ayırırdık, kalanı doğruca eve. İlk defa duymuş, ilk defa yemiştik ailecek! Oysa; şuruplu kestaneyi, (kestane şekeri) kestaneli pilavı, kestaneli lahana sarmasını bilirdik.

Bizim evde en çok haşlaması yapılırdı. Annem kestanenin kaynama suyuna bir fiske tuz, iki üç fiske şeker de atardı. Pişmiş ılık kestane yemesi öyle hoş olurdu ki... Kestane kebap acele cevap mı? Kebabını da soba üzerinde babam yapardı, ortalık kirleniyor diye annemin tercihi değildi kestane kebap.

Hatırladığım kadarıyla kestane püresinin tarifi: (Sene: 1973)

Malzemeleri:

1 Kilo irice Bursa kestanesi
1 Kilo süt
1 Su bardağı tozşeker
Bir fiske tuz
1 Paket vanilya

Hazırlanışı:

Kestaneler bol su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Biraz ılınınca önce bıçakla dış kabukları soyulur, sonra da iç zarı dediğimiz ince tüylü kısmı soyulur. Soyarken kestanelerin parçalanması önemli değildir zira hepsi püre haline gelecek zaten!

Bundan 35 - 40 yıl önce öğütücü robotlar elektrikli mutfak aletleri pek yoktu, olanlar da yurtdışından getiriyordu o yüzden biz Necebiyey Kız Meslek Lisesi'nde geniş tabanlı ezici ve püre yapmakta kullanılan metal spatüller kullanırdık.

İyice ayıklanan kestaneler püre spatülü ile güzelce ezilir hiç topak bırakılmaz, derince bir tencereye süt ve tozşeker ile birlikte konur kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Bir fiske tuzu ve vanilyası da ateşten indirirken ilave edilip kaselere boşaltılır. Biraz büyükçe bir kase ya da kalıba koyarsanız, buzdolabında soğuttuktan sonra ters çevrilip kestane şekeri ve şurubu ile süsleyerek tatlı olarak da ikram edebilirsiniz.

Kestane püresi ile şimdilerde eminim pek çok yeni tarif üretilmiştir. Laf aramızda kestanenin kendine özgü tadını yok etmemek için vanilya konmasa sanki daha iyi olur! Sadece kestane ve süt tadı yeterli sanki...


Nurdan ÇAKIR TEZGIN

www.ascifok.com







   5657   



  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com