Fransa' nın bağ bulunmayan, şarap üretilmeyen bir bölgesi olur mu diye sorsanız kesinlikle hayır derdim, ta ki Normandiya seyahatime kadar.
Manş denizinin kıyısında tebeşir, granit karışımı yüksek kayalıkları, meşhur çıkartmanın yapıldığı geniş kumsalları, gelgitin en yoğun yaşandığı Mont St. Michel Manastırı (Hristiyan hacıların uğrak yeri ada mı desek yarımada mı desek günde 4 kez yaşanan gelgit inanılmaz bir doğa gösterisine dönüşüyor) ve Calvados'un kalbindeki Honfleur liman kasabası (büyük regataların başladığı denizciliğin önemli duraklarından) plajları ile ünlü tatil beldesi St Malo, istiridye üretim merkezi Cancale (balıkçı limanı ve turistik bir bölge) Fransa'nın bilinmeyen en sofistike yüzünü gün ışığına çıkarıyor.
Atlantik Okyanusu'nun sıcak akıntıları ılık güney rüzgarları ile kendine özgü doğal bir habitat, bu bölgede elma ve armut üretimine olanak tanıyor.
Bu yeşil doğa, belki sizlere komik gelecek ama, kahverengi ve beyaz mutlu ineklerin özgürce dolaştığı ve bu bölgeye has meşhur Cammembert peynirinin kaynağı o özel sütleri üreten sayısız çifliğe ev sahipliği yapıyor.
Gelelim meşhur Calvadosumuza, aslında kendisi bir tür meyve brendisi. Ağırlıklı olarak elmanın kullanıldığı bu içki, aynen konyak ve armanyak üretiminde olduğu gibi imbiklerde distile edilip farklı yöntemlerle fıçılarda bekletilerek şişeleniyor ve fıçıda geçirdiği süreye göre adlar alıyor. FİNE, RESERVE, VO-VSOP, EXTRA - NAPOLYON
Ans d age, Hors d'age.
Calvados tadımı yüksek alkolü sebebiyle şaraptan daha farklı yapılıyor.
Küçük lale formatında ince veya dar uzun minik kadehlerde, anlık, hızlı koklamalarla yapılan tadım arka plandaki elma aromalarını ve yıllanmaya bağlı karakteristik bukeleri açığa çıkarıyor.
Ortalama 20-25 kilo elmadan 13 -15 litre cider dedikleri bir fermentasyon ürünü ve bundan da bir litre yüzde 70 alkollü calvados, su ilavesi ile 75 cl'lik iki şişeye bölünerek 41- 42 derecelik nihai Calvados elde edilmiş oluyor. Bu bölgeninde kendi içinde apelasyon sistemi mevcut ve üç önemli bölgeye ayrılıyor. EURO, DOMFRONT, PAYS D AUGE.
İlk ürün olan yüzde 5 -7 alkollu elma şarabına cidre diyorlar ve soğuk içiliyor, pomme dedikleri daha yüksek alkollü tatlı aperitif bir içki de yapıyorlar elmadan; fakat içimi iç bayıcı.
İçkilerinin tümünü yerinde deneme fırsatı bulduğum bu bölge, yakın komşusu Loire'nin şarap desteği ile mutfağını kurtararak alkışlanmaya değer bir tarım mucizesi gerçekleştirmiş....