''Nar'', yönetmen Ümit Ünal'ın 7. filmi. Yabancı filmlerin öncelikleri yüzünden çok da umursamadığım, epeydir de Türk sinemasından iyi bir örnek seyredemedim diye hayıflanırken birden karşıma çıkıverdi.
Okuduklarım üzerine nedense içimden izlenmeli diye not düştüğüm bir filmdi. "Hepimiz nar taneleri gibiyiz. Bizi bir arada tutan kabuk; birbirimize duyduğumuz inançtır. Peki ya o kabuk çatlar ve adalet duygumuz kaybolursa. Ya her insan kendi adaletini aramaya başlarsa... Çatlayan bir nar gibi taneler her yere yayılmaz mı?" gibi de bir misyonu mevcut!...
Ama filmin giriş cümlesi şair Birhan Keskin'den:
-'‘Dürtme içimdeki narı / Üzerimde beyaz gömlek var.'' Bence çok başarılı bir dize...
Ayrıca anımsadığım kadarıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin favori filmlerinden biri olmasına rağmen jüriden yalnızca “Özel Ödül” almasıyla tartışmalara da yol açmıştı.
Filmde oynayan dört ana karakter ve çok az gördüğümüz bir yan karakter var.
Kısaca film, kendi adaletini kendi aramaya karar veren Asuman (Serra Yılmaz) ve tarafından rehin alınan iki kişi, biri Deniz, diğeri kapıcı Mustafa arasında geçiyor. Ama intikam alınacak doktor Sema filme sonradan katılıp
ana gerçekleri ifşa ediveriyor.
Oyuncular: Serra Yılmaz -Falcı Asuman
İrem Altuğ-Oyuncu Deniz
Erdem Akakçe- Kapıcı Mustafa
İdil Fırat- Doktor Sema
Girişteki falcı muhabbeti biraz fazla abartılıp fantastik ögeler katılmaya çalışılmışsa da gerilim ve gidişat fena değil. Rahatlıkla izlenebilen, hatta kendi çapında yer yer başarılı bile olabilen bir film ''NAR''.
Başrol oyuncusu Serra Yılmaz maalesef benim bir türlü barışamadığım, oyunculuğunu yapmacık bulduğum bir sanatçı. Nitekim burada da çoğu kimse tarafından başarılı bulunmuşsa da yine tatminkar bir oyunculuk sergilememiş durumda. Benim favorim ise Erdem Akakçe.
Daha önce Çağan Irmak'ın ''Karanlıktakiler'' filminde de oldukça beğendiğim oyunculuğunu giderek daha da geliştirmiş, bu yüzden onu izlemeye devam edeceğiz.
Nitelikli, inandırıcı, samimiyet ögeli Türk filmleri maalesef çok fazla değil.
''Nar'' bu kriterlere yakın bir seyir izleyen az sayıda filmlerden biri diyelim sonuç itibariyle.