Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










1954 
VENETO...VENETO...
        Yudumluk


OC63    
  Yayın Tarihi: 19.8.2013    

VENETO...VENETO...

"Verona'da Opera ve Şarap'' temalı gezimiz, İtalya'nın kuzey-doğusunda yer alan ve 20 bölgesinden biri olan Veneto Bölgesi şarapları ve mutfağıyla tanışmamıza vesile oldu.

İtalya'nın 1963 yılında apelasyon sistemine geçmesiyle ve1985 yılından sonra da kaliteye verdikleri önemle dünya şarap üretiminde 2.liğe, bağ alanı olarakta 3.lüğe ulaşarak tarımsal endüstride ekonomik olarak büyük bir katmadeğer sağlamış.

Dünyada 20 coğrafi bölgeye ayrılıpta bu bölgelerin tamamında şarap üretilen tek ülkesi ve apelasyon olarak ta 20 şarap bölgesine ayrılıyor.

Veneto Bölgesi 7 şehirden oluşmakta ve bunların aralarından İtalya'nın 4 büyük nehrinin geçtiğini hatırlamakta fayda var(Alplerin beslediği).

Bu nehirler Po, Adige, Brenta ve Piave River...

Dolayısıyla kuzey Alplere yaslanan Veneto Bölgesi cömert coğrafyasıyla çok zengin bir lezzet şölenine ev sahipliği yapıyor.

İtalya'da 450 çeşit peynir üretilmekte. Bunların 30 tanesi DOC (Denomination origin control). Veneto Bölgesi'nin en ünlü peynirleri ise Asiago ve Grand Padano'dur. Grand Padano'yu Parmesan peynirinin daha genç hali olarak da tanımlayabiliriz.

Veneto Bölgesi endüstrisinde kuyumculuk, tekstil ve gözlük markaları ön plana çıkmakta.

Ciddi bir pirinç üreticisi olan bu bölgeyi yediğimiz 3 farklı risotto ile test etme imkanı bulduk.

Bizlere ilginç gelen tarihçesi ile İtalya Osmanlı yakınlaşması Venedik üzerinden uzun yıllar sürmüş. Mızıka-ı Hümayun'un kurulması, Donizetti'nin İstanbul'a gelişi, Osmanlı'da klasik batı müziğinin ve batılılaşma hareketlerinin gelişiminde bu bölgenin büyük etkisi olmuş. Guatelli Paşa'nın ''Sergi Marşı''nı da burada dinledik, ve bu parçanın Londra'da 1600 kişi tarafından sultana çalınması da ayrıca hayret verici bir bilgi idi.

Dünyadaki ilk kahvehanenin Venedik'te 1612 yılında açılmış olması da bize oldukça ilginç geldi.

Veneto Bölgesi şarapçılığı İtalya'nın üst düzey bölgeleri ile yarışmakta.
Burada üzümler her anlamda değerlendirilmekte (Beyazlar, kırmızılar, köpüklüler, tatlılar ve aperatifler...)

En önemli şarap bölgeleri Bardolino, Valpolicella, soave, Gambellara...
Üzüm çeşitleri beyazlardan Garganega, kırmızılarda Rondinella, Corvinone, Molinara .

Soave Bölgesi, İtalya'nın en büyük beyaz şarap DOC merkezi.
Ve kullanılan tek üzüm, zarif limon ve badem aromaları içeren Garganega.

Bardolino ve Valpolicella Bölgesi yukarıda isimlerini yazdığımız 3 kırmızı üzümden şarap üretiyorlar. Fakat Valpolicella Bölgesi'nde bu 3 kırmızı üzüm Amarone adında dünya şaheseri bir şaraba imza atmışlar.

Amarone; Rondinella,Molinara ve Corvinone üzümlerinin klimatize ortamda 90 ile 120 gün süreyle kurutulması ile kısıtlı miktarda elde edilen şıradan yapılan özel sek şaraplardır.15-16 derece alkol içerebilir.

Yoğun meyvemsi, egzotik aromaları ve ipeksi dokusuyla uzun yıllar saklanmaya uygunlar. 40 Euro'dan başlayan fiyatları ile fiyat kalite dengesinin dünyada en yüksek olduğu kategoride yer almakta.

Bu bağlamda gezdiğimiz ZENİ, DOC segmentinde büyük hacimli üretim yapan ve şaraplarını yerinde tadım yapma olanağına eriştiğimiz önemli üreticilerden biri idi.

Gambellara; Bu DOC hem tatlı bir beyaz şarap olan RECİOTO'nun hem de SOAVE benzeri çiçeksi beyaz şarapların üretidiği küçük bir bölge.

İtalya'nın en çok üretilen ve tüketilen köpüklü şarabı Prosecco'dur.
Doğru bilinen yanlışlar kapsamında Prosecco'nun bir üzüm çeşidi olduğu ve aynı adla bu köpüklüye ismini verdiği sanılıyordu.
Fakat son yapılan araştırmalarda, kullanılan bu üzümün muscat üzümünün akrabası olan GLERA olduğu tescil edildi.

1866 yılında kurulan en eski önoloji okulunun bulunduğu bu bölge 47 km.lik PROSECCO YOLU olarak adlandırılıyor.

Genellikle Prosecco üreticileri ürünlerini o yılki noele yetiştirmeye çalışırlar.

Zarif ve genç içimli Prosecco'lar yıllandırılmazlar. Yüksek diri asiditeleri ve limonsu aromaları birçok alanda tüketilmelerine olanak tanır.(Partiler, kutlamalar, deniz mahsulleri, tatlılar...)

Fransa'nın şampanyasına yanıt olarak İtalya'nın Prosecco'su doğmuşta denilebilir.

Gelelim Grappa'ya; Biz damak düşkünleri için çokta önemli olmayan 40 derece alkollü bu distile içki, genelde nötr tadıyla votkayı anımsatmakta olup, döneminde yoğun iş gücüne motivasyon amaçlı bir misyon üstlenmiştir. Endüstriyel devrimin ağır çalışma koşulları tüm Avrupa'da sert içkilere olan talebi arttırmıştır.

Şarap üretiminden arta kalan posaların ısıtılarak damıtılmasından elde edilen 65-70 derecelik distile alkolün özel kaynak suları ve bazı aromalarla 40 dereceye indirilerek, bazende meşe fıçılarda dinlendirilip piyasaya sunulan aperitif bir içkidir grappa.

5 çeşit grappa üretilir. Sek, grappa aromatica, invecciata, rezerve invecciata grappa, aromatizata grappa. İnvecciata 12 ay meşe fıçı, rezervada 18 ay meşe fıçı.

Kişisel görüşüm, bölge şaraplarının gittiğimiz seçkin restorantlarda bize sunulan yemek menülerinin hep bir adım önünde olduğu yönünde.

Fakat İtalyan yemek kültürünün Türk damak tadına en yakın mutfak olduğunu söylemekte fayda var.

İtalya'da sadece bir bölgenin bu kadar zengin verimliliği insanı hayrete düşürüyor. Bu ülkede herşeyin yasalarla denetleniyor olması üretimin rafine ve marka değerinin yüksekliği, tarımsal ihracatın 40 milyar euronun üzerine çıkmasını sağlıyor.

İtalya bunu başaran nadir ülkelerden biri.


OC63









   4203   



  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com