Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










3076 
Reyhan Şerbeti
        Yazılar


Nurdan ÇAKIR TEZGİN    
  Yayın Tarihi: 6.6.2016    

Reyhan Şerbeti

Şifa deyince akan sular duruyor. İnsanoğlunun doğasında var bedeni nebat ile şifalandırmak! Antik çağlardan bu yana, yakın zamanlara Osmanlıya değin otlar, köklerle çok yakın ilişkiler kurmuşuz. Yarar ve şifa derecesini önemsediğimiz otu kökü, bal, pekmez ve şıralarla tatlandırmışız. Şeker icat olunca mertlik (eski tarifler) bozulmuş olsa da, lezzeti öne çıkarmanın yolu hep açık kalmış.

Tarih boyunca şifa umduğumuz her şeyde ağız tadı da arar olmuşuz ne hikmetse!
Reyhan şerbeti de o eski zaman tatlarından biri. Hoş kokulu otların çekiciliği insanoğlunu yaratıcı kılmada pek maharetli, bunu yadsıyamayız. Kendi usulümce bir reyhan şerbeti tarifi vereyim ister misiniz?

Reyhan şerbeti nasıl yapılır?

Bir demet taze reyhan
Bir küçük yumru zencefil (taze ya da kuru fark etmez)
Üç tek karanfil
Bir çubuk tarçın
Üç tane limon
Yeterince su ( Orta boy tencere dolusu, 3- 4 litre kadar)
Bir buçuk su bardağı tozşeker

Orta boy tencereye karanfil, zencefil ve çubuk (kabuk) tarçını ile bir limonun kabuğundan bir uzunca parça atıp kaynamaya bırakıyoruz.

Kaynayan baharatlı suya, iyice yıkayıp saplarını kesip attığınız reyhan yapraklarını koyup, tencerenin kapağını da kapatıp ocağın ateşini söndürüyoruz.
Bu şekilde 20 dakika ile yarım saat arası demlenen reyhan yapraklarını bir başka tencereye süzüyoruz, bu sırada morumsu lacivert bir renk elde etmiş olduğumuzu görüyoruz.

Şimdi en renkli kısma geldi sıra; Henüz sıcaklığını koruyan reyhan tenceresine diğer tarafta suyunu sıktığımız üç adet limonun suyunu karıştırarak ilave ediyoruz. (Limonun sulu ya da iriliği, miktarı değiştirebilir)




Morcivertten şarabiye...

İşte görülmesi gereken renk armonisi burada yaşanıyor; Limonun suyuyla karışan reyhan suyu, şarabiden lilâya pancar kırmızısının türlü hallerine bürünen bir renk çıkarıyor ortaya. (Lâf aramızda karabaş otunun çayı ve reçelinde de yaşanır bu renk armonisi). Limon suyunun asidi yapacağını yapmış olmanın ekşiliğiyle salınırken, bu sırada toz şekerini de boca ediyoruz tencereye. Şeker miktarını ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

En az beş altı saat buzdolabında bekletildikten sonra servise hazırdır.
İster taze reyhan yapraklarıyla, ister limon dilimleriyle, buz küpleriyle, soyulmuş bademle, taze fındıkla… Sunuş özgürlüğünüzün tekelinde!

Şifa faslına değinmek istemiyorum! Şuna iyi gelir buna iyi gelir faslı kişinin kendi yarar-zarar dengesi içinde biçimlenmeli. Yenilebilir ve içilebilir tüm yiyeceklerin azı karar çoğu zarar düsturunu benimsemek bu şifa-ül reyhan şerbetimiz için de geçerli. Paket içinde satılan gazlı gazsız tüm katkı maddeli beklemiş içeceklerin yanında pür-ü pak bir içecek olduğu kesin.

İlla ki soğuk buz gibi içiniz, benden söylemesi…

Afiyet-i şifalar olsun.






Nurdan ÇAKIR TEZGİN

www.ascifok.com







   2424   



  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com