1951 yılında İnegöl'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi (1976). Öyküleri, 1980 yılından başlayarak çeşitli dergilerde yayınlandı.
Patika adlı yapıtıyla 1987 yılında ‘Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’nü ve 1996 yılında Uzak Noktalara Doğru adlı öykü kitabıyla Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı kazandı.
Cemil Kavukçu, son yılların en usta öykücülerinden. Küçük insanların dünyasını başarıyla betimlemesini, onların iç dünyalarını olanca derinliğiyle vermesini biliyor. Eleştirmen Fethi Naci, Cemil Kavukçu için “Elini neye değdirse öykü oluyor, tam bir anlatı ustası” diyor. Gerçekten de Cemil Kavukçu'nun öyküleri, sıradan insanları, sıradan yaşamları, küçük olayları alıp zengin dünyalar yaratıyor. Ayrıntılar ve diyaloglar (özellikle de kişiliklere özgü argo dil), onun öykülerinin vazgeçilmez öğeleri. Temiz, yalın bir Türkçeyle, kendi üslubunu yaratmayı başararak yazıyor Cemil Kavukçu. Bir başka deyişle, tutarlı bir dil ve üslup, bütün öykülerinde açıkça kendini gösteriyor. Okuru, öykünün içine çekip alıyor, sarıp sarmalıyor. Karşıdan değil, içinden okunan öyküler yaratıyor Cemil Kavukçu. Öykülerin bir kısmı da bir yap-boz'un parçaları gibi kırılıp yeniden bir araya geliyor.
Kitapları
ANGELACOMA'NIN DUVARLARI (Yazar)
BAŞKASININ RÜYALARI (Yazar)
BİLİNEN BIR SOKAKTA KAYBOLMAK (Yazar)
DÖNÜŞ (Yazar)
DÖRT DUVAR BEŞ PENCERE (Yazar)
FIRAT'A KARIŞAN ÖYKÜLER (Yazar)
GAMBA (Yazar)
GEMİLER DE AĞLARMI? (Yazar)
MİMOZA'DA ELLİ GRAM (Yazar)
NOLYA (Yazar)
ON ÜÇ BÜYÜLÜ ÖYKÜ (Yazar)
PAZAR GÜNEŞİ (Yazar)
SELO'NUN KUŞLARI (Yazar)
SUDA BULANIK OYUNLAR (Yazar)
TEMMUZ SUÇLU (Yazar)
UZAK NOKTALARA DOĞRU (Yazar)
UZAK NOKTALARA DOĞRU (ciltli) (Yazar)
YALANCI ÖYKÜLER (Yazar)
YALNIZ UYUYANLAR İÇİN (Yazar)
YOL ÖYKÜLERİ (Yazar)