Olur mu olur!
Bilindiği üzere yiyecek, içecek ve temizlik malzemelerinin yanı sıra ilaç ve kozmetik ambalajlarının üzerindeki yazılar çok küçük yazıldığından okunamamaktadır. Oysa ki; Günümüzde hayati gıda maddelerinin giderek güven yitirmesi, ürünün üzerindeki etiketi okumayı sağlığımız açısından gerekli kılmaktadır. Süper, hiper, mini, midi bütün marketler kapıdan girişte müşterilerinin eline birer büyüteç tutuştursa ne iyi olur değil mi. Olur mu olur!
Çok uluslu dev alışveriş merkezleriyle donatıldığımız günümüzde, aklınıza gelebilecek her şey cafcaflı ambalajlar içine sokulup satışa sunulmakta. Çünkü, sistem böyle. Kapitalist sistem sizin adınıza sizin iyiliğinizi düşünüyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Sistem kendi kasasını düşünüyor, çıkarları doğrultusunda bilimsel gelişmelerin çoğunu kendi lehine kullanıyor. Kapitalist sistem para kazanıp zengin olmak uğruna, raf ömrünü uzattığı ve bin bir çeşit koruyucuyla donattığı, sözüm ona gıdaları sunuyor size. Yediğiniz içtiğiniz kutu ve ambalaj içindeki bütün gıdaların içinde neler olduğunu biliyor musunuz? Bilme hakkımızın olması ve kullanıp kullanmama özgürlüğünün kişilerin özgür seçimleri doğrultusunda gerçekleşmesi gerekmektedir.
Aşağıdaki listede ana başlıklar altında toplanmış yüzlerce katkı maddesi market raflarındaki gıda ve tüketim maddeleri içinde satın alınmayı bekliyor ve satışı yapılıyor. Kimlere? Hepimize. Çoluk çocuk, hamile, genç, yaşlı hepimize...
E100- E200 Gıda Renklendiricileri
E200- E300 Koruyucular
E300 - E400 İzin verilen antioksidanlar, emülgatörler ve stabilizörler
E400- E500 Emülgatörler ve kıvam arttırıcılar
E500- E600 Farklı fonksiyonlardaki katkı maddeleri
E600-700 Lezzet zenginleştiriciler
E700 - E800 Antibiyotikler
E900-1000 Farklı fonksiyonlu katkılar
E1000- E1300 Farklı fonksiyonlardaki katkı maddeleri
E1400- E1500 Modifiye nişastalar
E1500-1525 Yapay lezzetler ve lezzet çözücüler
Gıda maddelerinin içindeki katkı maddelerini okumak ve bilerek satın almak hepimizin hakkı. Etiketlerin okunabilir büyüklükte olması ve gerekli açıklamaların anlaşılır dille yazılması tüketicinin sağlıklı olma hakkıdır. Etiketlerin üzerinde yazılanlar okunamadığında market sahibi büyüteç verip okutma sorumluluğunu üstlenmelidir diyebilir miyiz? Neden olmasın?
Satış noktaları ve üretici firmalar etiketi okunabilir kılma sorumluluğundadırlar. Etiket okuma konusunda bir şeyler, çok şeyler yapmak üzere yola çıkmış bir avuç insan bugünlerde gerçekten olumlu çabalar içindeler ve diyorlar ki; "21 Şubat günü, gene, AFM Fitaş'ın içerisinde, 9. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali çerçevesinde herkesi "etiket hafiyesi" olmaya davet ediyor olacağız. Gelin ve katılın bize. Büyütecinizi çantanıza atın, seçimlerinizi bilerek yapın."
Ellerinde büyüteçleri kamuoyunu aydınlatma misyonu üstlenmiş bu insanların gayretleri, umuyorum gün gelecek; dalga dalga yayılarak en küçük market raflarına kadar ulaşacaktır. Etiket okumakla işe başlamaya ne dersiniz?