Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










382 
FEMİNEN ŞARAPLAR DİYARI: LOIRE
        Yudumluk


OC63    
  Yayın Tarihi: 2.5.2012    

FEMİNEN ŞARAPLAR DİYARI: LOIRE

Sayısız Fransa seyahatim ve şarap incelemelerim sırasında tanık olmadığım bu terimi (Feminen) rehberimiz bize tercüme ettiğinde ilginç gelmişti.

Bordeaux ve Rhone Bölgelerinden sonra Loire Bölgesi Fransa'nın 3. büyük
şarap üretim merkezi.

Yüzlerce irili ufaklı şatoyu da barındıran 770 km.lik Loire nehri, birçok kolunun beslediği bereketli ve ılıman vadiler boyunca Chenin Blanc, savignon Blanc beyaz üzümleri %55, %24 kırmızı (Pinot noir-c.sav. ağırlıklı), %7 oranında da crémant de Loire (köpüklü), %14 rose bağlarına ve şaraplara ev sahipliği yapıyor.



Atlantik kıyısındaki Pays Nantais (Muscadet Bölgesi) doğuya doğru Anjou-Saumur (tatlı şaraplar bölgesi), Touraine Bölgesi Loire'ın en iyi kırmızılarının üretildiği bölge, son olarakta orta Loire önemli bir savignon blanc üretim bölgesi (Sancerre ve Pouily Fume) ana yapıyı oluşturur.

Gerek Atlantik'in teruara katkısı, gerekse Kapadokya benzeri kireçli ve kalkerli yapı bilhassa beyaz üzümlerde gevrek ve asitli bir tat oluşturmakta ve ikliminde desteği ile özellikle chenin blanc üzümünden
oldukça yüksek miktarda tatlı şarap üretilmektedir.

5 gün boyunca içtiğim bütün şaraplarda bu meyvemsi ve gevrek yapı,
hafif gövde ve baskın olmayan fıçı treatmanı, hatta tamamen fıçısız bekletme, çokta yıllanmayacak fakat size her an eşlik edebilecek, sürprizlere açık, fiyat-kalite dengesinin Fransa ölçeğinde bir numarası olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu açıklamalarım ve tadım notlarım sanırım bu şaraplara neden feminen dendiğini de anlatıyor.




Çok zarif, şatafatlı ve elegan şaraplar iddiasında değiller. Mahzenlerini gezerek tadımını yaptığımız Vouvray Apelasyonunun ''Metode traditionnelle'' formatı ile üretilmiş köpüklüsü MONMOUSSEAU 1.600.000 şişe yıllık üretimi, 30 km.lik ve çok katlı yeraltı mahzeni ile oldukça etkileyici idi. Chenin Blanc üzümünden yapılan bu köpüklü şarap 7-10 euro yelpazesindeki fiyatı ile insanı hayrete düşürüyor.

Asıl iddialı beyazlarının Sancerre ve Pouily-fume apelasyonları olduğunu belirtip, birçok kav ve Chateau'da pahalı şarap arayıpta bulamadığım nadide yerlerden birisi olarak hafızama kazınan Loire gezim Fransa'nın hala ne kadar sürprizlere açık olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Loire nehrinin sayısız kıvrımlı kollarından mı, o zarif şatolarından mı, yoksa o şaraplarının yumuşak içiminden mi ötürü feminen dendiğini sizlerin takdirine bırakıyorum.

Lezzetle ve sevgiyle kalın...




OC63



Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    3156   


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.


OC63 yazıları
Yudumluk

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com