Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










135 
ŞARAP MANTARI YALAN SÖYLEMEZ
        Yudumluk


  Yayın Tarihi: 16.9.2010    

ŞARAP MANTARI YALAN SÖYLEMEZ

Sıcak geçen yazın buzlu rakı yorgunluğunu henüz üzerimizden atamamışken, eşimin ''bu akşam şarap - makarna yapalım'' önerisi çok cazip geldi.

Kışlık evimin mahzeninden o akşam için yoğun iş temposu içinde, çokta zaman ayıramadan iki adet Fransız şarabı seçtim.

Orta segment bir Bordeaux şarabı olduğunu tahmin ettiğim bu şarap ilginç sürprizlere gebe idi. Beşamel soslu beef straganof ile Linguine makarna eşliğinde yemeği planladığımız şarabı açarken mantarın açılım seramonisinde kısa süreli bir şaşkınlık sürecinden sonra gerçek bir şarapla birlikte olacağımı fark ettim. Türbişonu her çevirdiğimde mantarın o keyifli direnci ile karşılaştım. Ve yavaş yavaş mantar yükseldikçe her iki tarafındaki şato amblemi, bitimindeki rahiyalar, tortu ve renklerle buluşmak birden silkinip kendime gelmemi sağladı. Ve hemen şişeyi incelemeye koyuldum. Bütün bu sürecin ortalama 30 sn. de gerçekleştiğini düşünürsek yemek hazırlama olayımızın bir anda nasıl değiştiğini ve profesyonel tadım konumuna geçiş pozisyonu almamızla sonuçlandığını tahmin edebilirsiniz.

Biraz sonra tadım notlarını vereceğim bu şarap muhteşem bir Grand Cru Classe 1997 CHATEAU BRANE-CANTENAC idi. Margaux Apelasyonunun 1855 sınıflandırmasında ikinci kategoride yer alan bu şato klasik Bordeaux stilinin nadide örneklerinden biri olup son dinlencesini Fransız Barique meşe fıçılarda geçirmiş ve her nasılsa mahzenimde uykuya dalmıştı. Ta ki ben uyandırıncaya kadar...

Mantarda yıllanmaya bağlı tortulu ve güçlü renkler, şatonun kendi özel amblemi, Grand Cru bir şarabın tam içim zirvesinde olduğu izlenimi veriyor.

1997 yılı üretimi olmasına rağmen hala canlı, kırmızı ve bordo röfleler içeren, çok hafif kabul edilebilir renk kırılmaları, berrak, akıcı % 12,5 limitte alkol ile, damakta hala dolgun, kalıcı ve dengeli bir şarap.

13 yıllık bu şarabın burnunda toprak, ahır, kırmızı orman meyveleri, belirgin kuşburnu ve geriden gelen animal tonlarla yudumladıkça ağzı saran meşe kokusu gerçek bir şarap içtiğinizi hissettiriyor.

Klasik Bordeaux stilinde üretim yapan bu şato gerçek bir övgüyü hakediyor. Hiçte ucuz olmayan bu şarabın genç mahsüllerinin şişe fıyatı 100 euro, 1997 yılını siz tahmin edin ...

Siz siz olun şarabı seçerken kendi mahzeninizden bile olsa etiketini inceleyin. Bir kez daha, İN VİNO VERİTAS... Damağınız ve ruhunuz zengin olsun.

NOT: Tadım esnasında taze pide ve Kars Gravyeri çok hoş uyum sağladı

OC63


Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    3258   


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.


MudanyaMudanya.com yazıları
Yudumluk

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com