Mudanya Mudanya - Yaşam ve Kent Kültürü










686 
TOSCANA 2... (SUPERTUSCAN'LAR GERÇEKTEN SÜPER Mİ?)
        Yudumluk


  Yayın Tarihi: 6.10.2010    

TOSCANA 2... (SUPERTUSCAN'LAR GERÇEKTEN SÜPER Mİ?)

Roma'dan otobüsle 4 saatlik bir yolculuk sonrasında oldukça geniş üzüm bağlarının, yemyeşil bir doğanın içinden geçerek Bolgheri'nin gizemli ''Tenuta-del'Ornellaia''sına geldik. Bu dev üretici Fransa'nın Bordeaux stili ile İtalya'nın en önemli Supertuscan'larını yaratıyor.

Supertuscan; 80'li yılların sonlarına doğru İtalyan Hükümeti şarap üreticilerinin şaraplarındaki kalitesizliği ve tutarsızlığı kontrol altına almak amacı ile VİNO TAVOLA, DOC ve DOCG statüsü altında Fransa benzeri kökenli hiyerarşik sınıflandırma yöntemine geçti. Bu geçiş sürecinde orjin İtalyan şarapları ve bölgeleri korundu. Sofra şarabı statüsünde yer alan ve sıradan üreticiler Vino Tavola diye adlandırılırken, bunun dışında kalan iyi, kötü, orta ölçekli ya da süper üretim yapan üreticiler INDICAZZONE GEOGRAPHICA TIPICA (IGT) diye adlandırıldılar. Ve gerçekten de içlerindeki çok ciddi üreticiler Supertuscan'ları doğurdular. Ya da Supertuscan'lar zaten vardı IGT onlara dargeldi.

LA-GERANDESCA ailesi 60 yıl önce iki kızına miras olarak bataklık bir araziyi bırakıyor. Bu kızlar da iki zengin aileye gelin gidiyor. Bunlardan biri INCISA DELLA ROCETTA, diğeri ANTINORI.. Ve bu paylaşımdan mucizevi bir şekilde iki İtalyan Supertuscan'ı (Grand Cru) doğuyor.

Sassicaia ve Ornelliaia...

Rehberimiz eşliğinde Ornelliaia mahzenlerinde kısa bir gezinti yaptık. Bizi ilk karşılayan, klasik Fransız stili büyük şato şaraplarının bazılarında rastlanan sanat akımlarının şarap etiketleri ve şişelerindeki yansımaları idi. Yorgunluğumuz ve son seviyedeki acıkmışlığımız neticesinde inanılmaz lezzetli bir açık büfe ve masalarımızda bizi bekleyen üç değişik şarap ile buluştuk. Tabaklarımıza aldığımız çeşitli son derece leziz İtalyan peynirler, jambonlar (Proscuitto, pancetta...) ve inanılmaz lazanya, gezi yorgunu bu Türkleri şaraplarla birlikte son derece mutlu etti.

Şimdi bu ciddi ve büyük üreticinin şaraplarını analiz edelim;

İlki Masseto... %100 Merlot üzümünden üretilmiş, bir miktar şişe ve üzümüyle Petrus'u andıran fiyat kalite dengesi ile bunu aratmayan piyasada temini çok zor, müthiş bir şarap. Fiyatı 200-400 euro civarı...

İkincisi Ornelliaia, klasik Bordeaux stili Cab.S., Merlot, Cab.Fr. Petit V.
Bunun da 50-150 Euro civarı fiyatı var.

Üçüncüsü Serre Nuove Ornelliai'nin ikinci şarabı..

Dördüncüsü ise Le Volte, Sangiovese- Cabernet karışımı daha İtalyan tarzı bir Supertuscan.

Masamızda bize sunulan zeytinyağından bahsetmeden geçemeyeceğiz. Gördüğümüz bağların büyük bir kısmı zeytin ağaçları içeriyordu. İlginç budama şekilleri ve zeytin tanesinin küçüklüğü ve üretilen yağın çiçeksi, meyvemsi kokusu ve düşük asiditesi inanılmazdı. Yeşil erik, çağla ve çimen kokuları arasında klasik Toscana ekmeğini bandırarak müthiş bir ziyafet çektik. Hatta şişeyi yanımızda götürmeyi bile düşündük. Çünkü üretici satış yapmıyordu.

Bedenimiz yorgun, ama damağımız ve ruhumuz oldukça zengin tekrar yola koyulduk...

OC 63


Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.







[ Yazdırılabilir Sayfa ]   /    3038   


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.


MudanyaMudanya.com yazıları
Yudumluk

  .:: Yazılar


       

* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* Yasal Uyarı


© Mart 2009, MudanyaMudanya.com